Asbakdispenser in Sportcentrum Puyenbroek, Provincie Oost-Vlaanderen reduceert zwerfvuil

Waarom sigarettenpeuken een groot probleem vormen

Met de toegenomen regels omtrent roken, is er behoefte aan speciale afvalbakken. Personeel houdt hun rookpauze buiten of in de daarvoor voorziene ruimten, bezoekers steken buiten nog snel een sigaret op voor het naar binnen gaan of mensen roken nog stiekem op een minder zichtbare plek. Het is vaak een uitdaging om alles schoon te houden. Volgens onderzoek van het OVAM blijkt dat 49% van het aantal ingezameld zwerfvuil bestaat uit sigarettenpeuken. Uitgedrukt in gewicht is dat percentage verwaarloosbaar. Maar die sigarettenpeuken vormen wel degelijk een probleem. De filters van sigaretten bestaan uit acrylacetaat. Dit is een kunststof, die net als plastic, heel langzaam afbreekt. Bovendien zitten er in de filters van sigaretten ook chemicaliën die het grond- en zeewater kunnen verontreinigen. Hierdoor vormen de peuken een gevaar voor het milieu én de gezondheid van mens en dier.

Door het beschikbaar stellen van wegwerpbare asbakjes (in een dispenser) vermindert het afval van de sigarettenpeuken in het straatbeeld.

Asbakdispenser Provincie Oost-Vlaanderen

Provincie Oost-Vlaanderen, Sportcentrum Puyenbroek koos voor 2 mobiele installaties

In het sportcentrum uit het probleem zich vooral in het zomerseizoen, wanneer het buitenbad geopend is. Aan het buitenbad grenst een grote ligweide en bezoekers die roken ontzien een verplaatsing naar de vuilbakken. De peuken worden bijgevolg gewoon in het gras gegooid. Het opruimen van peuken is voor het personeel een intensieve en vooral onaangename klus. Bovendien dreigt er in drogere periodes brandgevaar.

Sportcentrum Puyenbroek kocht 2 mobiele installaties aan.  De eerste asbakdispenser werd vlak voorbij de inkom geplaatst en de tweede centraal op de ligweide. 2 plaatsen waar veel bezoekers voorbijkomen.

De mobiele opstelling is handig omdat we deze buiten de zomerperiode ook ergens anders kunnen inzetten, bijvoorbeeld aan onze buitenterreinen. Volgende zomer zal de ingang op een andere plaats liggen, de dispenser verhuizen we gewoon mee!

Een win-win situatie voor iedereen

De Provincie is zeer tevreden over hun aankoop en willen steden en gemeenten die hun voorbeeld willen volgen alleen maar aanmoedigen. Ook de reacties van de bezoekers en op sociale media waren allemaal positief.

Het is een milieuvriendelijke, betaalbare oplossingen die geen verbod oplegt naar de rokers toe en de organisatie minder werk bezorgt. Win-Win!

Afbeelding rechts: communicatiecampagne van Sportcentrum Puyenbroek. Volg hen op Facebook en Instagram

Meer informatie over sportcentrum Puyenbroek zelf vindt u hier.

Wegwerpasbakjes voor domein Puyenbroek

Het voorbeeld volgen?

Contacteer ons vrijblijvend voor meer informatie. We denken graag met u mee. Leuk om te weten: de dispenser kan geleverd worden met aangepast logo, slogan, … voor extra visibiliteit!  Hier ontdekt u alvast meer informatie omtrent het product.