Schoolomgeving Zwevegem

Tom & Lily geven de schoolstraat te Zwevegem extra aandacht

Wenst u ook een schoolomgeving zoals Zwevegem in te richten?

Contacteer ons vrijblijvend, we denken graag met u mee.

Tom & Lily waarschuwen bestuurders rond school ‘Knokke’ te Zwevegem

De verkeerssituatie werd in de schoolomgeving van de Knokke-school onvoldoende gerespecteerd. Men had er vaak te kampen met snelheidsovertreders en de wijkraad deed een bijkomende suggestie om de schoolomgeving te verbeteren. Hierbij wilde men niet alleen de snelheid naar beneden halen, maar ook fietsers & voetgangers beter in beeld brengen, veilige zebrapaden creëren, de aansluiting op het fietspad ‘Guldenspoorpad’ beteren, …

“We wisten wel ongeveer waar we naar toe wilden werken, aan de hand van een aantal eye-catchers in het straatbeeld. In nauw overleg met Edwin, onze contactpersoon bij VVSnv,  kon een nieuw concept worden gecreëerd.” Christophe Calant, diensthoofd GIS, Mobiliteit & Infrastructuur.

Het gemeentebestuur wijzigde bijgevolg de volledige verkeerssituatie, de straat werd omgetoverd tot een heuse ‘schoolstraat’. Tom & Lily® zijn uiteraard de eye-catchers!

“Het is onze ambitie om alle schoolomgevingen verkeersveiliger te maken en daar horen zeker die poppen bij.” Marc Desloovere, bevoegde schepen.

Met deze levensgrote poppen wil de gemeente Zwevegem dat bestuurders voorgoed de snelheid beperken in de schoolomgeving. Tom & Lily  zijn 3D bewegwijzeringstekens, ze staan symbool voor overstekende kinderen. Ze moedigen voorzichtigheid aan vanwege hun realisme en dynamiek. De Zone 50 werd een Zone 30. Matchende Tom & Lily verkeersborden kondigen deze zone aan. Er staat bovendien een snelheidsinformatiebord om bestuurders bewust te maken van hun snelheid. Potloodpalen trekken de aandacht aan het begin en einde van de schoolstraat. Ze hebben een speelse vorm in verschillende lengtes en opvallend kleurenpallet, je kan er niet naast kijken.

Rijbaankussens van het type Gumatec en Pole-Cone flexibele palen maken het project compleet.

“Met dit  concept willen we alle schoolomgevingen uniformiseren in Zwevegem.” Christophe Calant, diensthoofd GIS, Mobiliteit & Infrastructuur.

De reacties zijn veelbelovend. De schoolgaande jeugd, het schoolteam, de omwonenden en uiteraard de fietsers & voetgangers zijn positief. Enkel de autobestuurders reageren twijfelachtig, ze worden nu natuurlijk gedwongen hun snelheid serieus te beperken. Maar hierbij is de opzet van de installatie wel geslaagd!

Christophe Calant, diensthoofd GIS, Mobiliteit & Infrastructuur adviseert alvast de collega’s: “ Durf ingrijpende maatregelen treffen, waardoor het gemotoriseerd verkeer zich  moet aanpassen. Overleg hierbij goed met alle actoren (bewoners & scholen). Stel vervolgens een concreet plan op bij ieder overlegmoment en zorg voor een duidelijke communicatie via diverse media.”

Lees ook de publicatie in het Nieuwsblad

Volg de gemeente Zwevegem op: Facebook, Twitter of Instagram.

Plaatsing: Infra Building

Eindklant / Locatie: Gemeente Zwevegem