Red Dot Award voor Pixel!

Een belangrijke onderscheiding voor design van het elegante pixel zitsysteem van mmcité.

Prestigieuze prijs voor design: Red Dot Award 2019.

Een internationale jury van vooraanstaande deskundigen van over de hele wereld heeft het onconventionele Pixel zitsysteem van mmcite, geselecteerd. Het ontwerp van het gekroonde product is het werk van David Karásek, hoofddesigner van mmcité1, en het designer duo Herrmann & Coufal.

Gemaakt van restmateriaal

Ze kozen voor upcycling en gebruikten materiaal dat anders zou worden weggegooid. Het resultaat: een outdoor zitelement, dat met zijn variabiliteit en fris design enorm opvalt. De belangrijkste prijs voor design – Red Dot Award 2019 – is dan een terechte erkenning van hun inventiviteit. De Red Dot Award – het rode puntje – wordt elk jaar door het Designcentrum van Noordrijn-Westfalen aan de beste ontwerpen op het gebied van product design toegekend. Slechts 1% van de deelnemende producten krijgen de prijs.

“Goed nadenken over het beste gebruik van materialen is voor ons natuurlijk altijd het uitgangspunt en het begint al bij het design zelf. Geen verspilling van materiaal is ook de meest ecologische benadering. Maar hoe kan men ook nog gebruik maken van resten die normaliter worden weggegooid? Dat was de echte uitdaging. We wilden graag een esthetisch uniek product ontwerpen dat in de openbare ruimte iets werkelijk nieuws inbrengt, en daarbij hout gebruiken dat anders alleen nog als brandhout dient. Bovendien hebben we een aparte manier van bevestiging van kleine houten latten op het frame bedacht, nu op onze naam gepatenteerd,“ legt David Karásek van mmcité1 uit.”

Zowel het concept als de diverse toepassingen, maakt Pixel uniek

Een simpele vierkante module, gedragen door één middenstaander, vormt de basis. Door andere modulen daarop aan te sluiten kan men bijna elke plattegrondvorm voor een zitgelegenheid maken. De zitting is van houten latten die in verschillende richtingen kunnen worden gelegd en maken zo deel uit van het speelse design van de set. Rugleuningen kunnen op willekeurige plaatsen van het zitoppervlak worden vastgemaakt en kleine cilindrische bloempotten passen in zelfde rechthoekige rooster als de zittingen. Pixel, de naam van dit systeem, werd natuurlijk niet toevallig gekozen. Ze verwijst naar een pixelachtig beeld dat zodanig in reële openbare ruimtes kan worden samengesteld. En men kan er ook nog comfortabel op zitten.