De ‘Morse’ zitbank collectie van mmcité: “Ontwerp gedistilleerd tot zijn puurste vorm”

Morse code communiceert feilloos, met lange signalen en korte stops. Ze herhaalt het ritme dat je terugvindt in ingangen van luchthavens en treinstations, ze reflecteert de omgeving van parken en waterfronten. Dat is ook wat de nieuwe ‘Morse’ collectie zitmeubelen van mmcité doet.

De collectie is het resultaat van de samenwerking tussen het Belgische Studio Segers en mmcité. En dus spraken we met Bob Segers, een van de hoofdontwerpers. De Belgische Studio Segers wordt gerund door twee generaties familie, met een focus op product- en grafisch ontwerp en architectuur. Studio Segers ontwerpt met nederigheid ten opzichte van de omgeving en materialen. En is altijd gefascineerd door het ritme van dingen…


De nieuwe ‘Morse’ collectie zitmeubelen is je eerste product voor mmcité. Wat waren je eerste gedachten toen je aan een collectie dacht en hoe verliep het ontwerp- en ontwikkelingsproces?

Bob Segers: “We zijn altijd gefascineerd geweest door het ritme van dingen. Colonnades in moderne of klassieke architectuur, muziek, de lange gangen van luchthavens of treinstations, ritmes die je in de natuur vindt, een eenvoudig voorwerp in een ritmische en uit de toon vallende hoeveelheid of gewoon een eenvoudige grafische tekst in je dagelijkse krant.”

“Ritme draagt bij aan het verbeteren van het gevoel van beweging en stroming in architectuur en in ontwerp. We wilden deze stroming en beweging opnemen in het ontwerp van de Morse collectie door een herhalend ongedefinieerd patroon van stippen en lijnen te creëren die een bepaald pad volgen. De stippen en lijnen vormen als het ware  Morse code op een dragend profiel dat gebaseerd is op schragen. Dat profiel bestaat uit rechte en gebogen elementen. Dit geeft je de vrijheid om een bank te maken van elke grootte en vorm die de omgeving nodig heeft.”


Morse is een collectie stadsmeubilair voor buiten, maar kan ook binnenshuis worden gebruikt…?

 Bob Segers:  “Ja, het zijn multifunctionele objecten voor elke ruimte – openbare parken, semi-openbare tuinen, treinstations of galerijen. Je kunt kiezen uit veel verschillende materialen en kleuren. En we hebben er een reeks accessoires aan toegevoegd: een geïntegreerde tafel, een rugleuning, armleuningen, usb-oplaadmogelijkheden en verlichting. Deze accessoires kunnen ook – net als de stoelen – worden aangesloten op het schraagprofiel dat bij de stoelen hoort. Het is een modulair systeem dat zich gemakkelijk aanpast aan elke omgeving.”


In welke kleuren zou je Morse aankleden?

 Bob Segers:  “Als het zou moeten passen bij de omgeving van onze studio, zouden we kiezen voor een zwart gepoedercoat frame met hardhouten zittingen die passen bij onze donkere betonnen gevel.”

“Voor onze studio staat een volledig zwarte aluminium picknicktafel die door ons team wordt gebruikt als eettafel of ontmoetingsplek buiten. Hoewel de tafel duidelijk in een niet-publieke ruimte staat, hebben we gemerkt dat hij ook wordt gebruikt door willekeurige voorbijgangers. Ze lijken veel plezier te beleven aan onze ruimte en producten en dat vinden we niet erg. Meestal wachten we af tot ze merken dat ze zich in de tuin van onze studio bevinden en dan lopen ze ongemakkelijk weg. We genieten van deze kleine interacties van mensen die dit schijnbaar ‘openbare park’ gebruiken en een Morse bank zou dit nog meer aanmoedigen.”


Iedereen die in een stad woont wordt op de een of andere manier beïnvloed door de openbare ruimte. Wat is cruciaal voor jou in deze gebieden?

Bob Segers: “Openbare ruimte is erg belangrijk omdat het direct verbonden is met het dagelijks leven van iedereen. Over het algemeen vinden wij dat het communicatie en interactie tussen mensen en het sociale leven moet aanmoedigen. Persoonlijk vind ik pulserende stadscentra waar veel gebeurt erg inspirerend. Plaatsen met een goede voetgangersinfrastructuur, waardoor ik kan genieten van de sfeer van een plaats. Onze studio bevindt zich daarentegen in Maaseik, een kleine stad in België, meer in een landelijke omgeving.”


Jullie studio kan echt worden beschouwd als een familiebedrijf. Hoe is de samenwerking tussen twee generaties

Bob Segers: “Bij Studio Segers is samenwerking een cruciaal aspect van ons werk. Voor ons is ontwerpen een collectieve praktijk. We richten ons op architectuur onder leiding van mijn broer en schoonzus, grafisch ontwerp onder leiding van mijn vrouw en moeder en productontwerp onder leiding van mij, mijn vader Wim en Tom, die mijn partner-in-crime was bij het ontwerpen van de Morse collectie. Ik wil graag geloven dat de mix van deze verschillende disciplines, generaties en de open communicatie die we met elkaar hebben onze kracht is.”


‘Verfijnde eenvoud.’ Na het bekijken van je portfolio vinden we inderdaad eenvoudige en nauwkeurige vormen. Is dit jullie identiteit geworden?

Bob Segers: “Een goed ontwerp is tastbaar, esthetisch en begrijpelijk. Bij Studio Segers proberen we een menselijke benadering van design te vertegenwoordigen. We geloven in welzijn, balans, integriteit en kwaliteit. Naar onze mening moeten interieurs en objecten een rustige en pretentieloze uitstraling hebben. Mensen denken bij architectuur en design soms aan een extra wow-factor. Het zijn echter meestal de eenvoudige – goed geproportioneerde – ontwerpen die het meest opvallen. Ons ontwerpproces draait om verfijning, balans en reductie. Het gaat erom een ontwerp te distilleren tot zijn puurste vorm.”

Fotogalerij